
متخصصان داخلی موفق به محافظت هوشمند از آلیاژهای منیزیم شدهاند که در هواپیما باعث کاهش وزن و صرفهجویی در مصرف سوخت میشود.
آلیاژهای منیزیم خیلی سبک وزن و با استحکام بالا هستند و به همین دلیل درصنایعی مثل هوافضا، خودروسازی، پزشکی، تجهیزات الکترونیکی مثل گوشی و دوربین و غیره و تجهیزات ورزشی خیلی استفاده میشود. ایراد این آلیاژها این است که به شدت در برابر خوردگی آسیبپذیر هستند و این مشکل یکی از چالشهای اصلی در استفاده از این آلیاژها در شرایط سخت پروازی است. متخصصان ایرانی توانستهاند با استفاده از پوششهای نانوکامپوزیتی هوشمند به طور موثری از خوردگی این آلیاژها جلوگیری کنند.طرح «محافظت از خوردگی آلیاژهای منیزیم با استفاده از پوششهای نانوکامپوزیتی هوشمند» رتبه سوم پژوهشهای بنیادی را در جشنواره جوان خوارزمی کسب کرد و همزمان با این جشنواره این طرح برگزیده مرکز انتقال فناوری آسیا و اقیانوسیه نیز شد.این محصول برای اولین بار در کشور تولید شده و قبلاً روشهای سنتی استفاده میشود که صرفاً یک پوشش استفاده میشد و در این صورت اگر محلول شروع به خوردگی کند، خوردگی بیشتر از بدون پوشش میشود.مجری این طرح رقیه صمدیان فرد در گفتوگو با خبرنگار فارس هدف از این طرح را تمرکز بر حل یکی از چالشهای اساسی دانست و عنوان کرد: یک چالش اساسی که آلیاژ منیزیم دارد، مقاومت پایین آن در برابر خوردگی است وقتی تحت شرایطی مثل محیطهای آب باران اسید یا شرایطهای جوی قرار میگیرد، دچار خوردگی میشود. هدف اصلی من رفع این چالش بود تا کاربرد آن در این صنایع افزایش پیدا کند زیرا هزینه تعمیر و نگهداری این تجهیزات، میلیاردها دلار در سال است. محصول ما طول عمر تجهیزات را افزایش و در نتیجه این هزینه را به شدت کاهش میدهد.
شناسایی هوشمند منطقه خوردگی
صمدیانفرد با اشاره به این که این محصول عملکرد هوشمندی دارد، گفت: وقتی فرایند خوردگی شروع میشود، اصلا اجازه نمیدهد که این آلیاژهای فلزی دچار خوردگی شود یعنی اجازه عبور محلولهای خورنده را نمیدهد و در صورتی که در پوششها نقصی مثل خراش در جایجاییها یا محیطهای سرد و گرم باشد و محلول خورنده نفوذ کند و به سطح فلزی برسد، بهصورت هوشمند منطقهای که خوردگی شروع شده را شناسایی میکند.وی در ادامه اظهار کرد: من یکسری بازدارندهها را روی یکسری نانوحاملها به صورت شیمیایی تثبیت کردم. کار این بازدارندهها مهار خوردگی است. یعنی بعد از شناسایی منطقه خوردگی و سریع آن پیوند بین بازدارنده و نانو حامل، شکسته میشود و بازدارندها سریع جذب شده و به صورت هوشمند ترمیم میشود و ادامه خوردگی را کاملاً میگیرد.این فعال فناور با اشاره به حمایتهای ستاد نانو و بنیاد ملی علم ایران گفت: یکی از دغدغههای اصلی من تجاریسازی است و انتظار دارم که دولت و شخص رئیسجمهور حمایت کنند که من بتوانم این محصول را دانشبنیان کنم و دانش فنی که به مرحله کاملاً بلوغ رسیده را به یک محصول تجاری سازی شده تبدیل کنم. در این صورت میتوان از خروج ارزی جلوگیری کرد.#آلیاژ_منیزیم #فناوری #دانش_بنیان #جشنواره_خوارزمی
نظرات